Make your own free website on Tripod.com
      NYHETER
Förarna investerar
Skotercrossen
Film-nyheter
Sommarskoj!
Tompa nära döden
 
 
     
 
         
 
NYHETER
 

Skandinaviska skotermässan 2003
Årets skandinaviska skotermässa hölls i Luleå mellan 9-11 Maj. Mässan bjöd på mycket nytt och fräscht. Men det var inte bara skotermässa även Vildmark och Fritids-mässan hade saker att bjuda på. Bl. a lerduveskytte, flugfiske-träning, skytte-simulator med Pia Hansén, där Tony Christoffersson och Andreas Edin placerade sig som etta och tvåa och fick mycket beröm av OS-mästaren. Men trots det så kom det nån lapp och tog första platsen bara någon timma efter det. Mässan hade även svindyr hamburge-försäljning 50kr för en hamburgare, UTAN dricka!! Men hur som helst så kom ju nästan alla in som 16-åringar utom Peter och Ante. Trots ett tappert försök av Andreas.
Det fanns många, fina skotrar att titta på. Arctic-cat har kommit med ganska många nya modeller. Deras ny-förbättrade 4-taktera hade trissats upp med 53 hk, vilket skulle ge 110 hk totalt, inte så pjåkigt. Dessutom går det att få upp till 140-150 hk, men de ville inte ha för spetsig effektkurva. Den nya King Cat:en kan jämföras med Polaris Vertical Escape med sin mattlängd på 411cm. Men Arctic nya "långbandare" är ju en lättviktare mot för Polaris. King Cat gav ändå ut 150 hk och ett ordentligt bottenvrid. Så till deras nya F6:a EFI EXT. EXT som står för extended och innebär förlängd matta för bättre framkomlighet i lössnö. I detta fallet är det 365cm matta med 32mm kammar, trots det så har den sportiga ledegenskaper som vilken annan sportskoter. F6:an har 118 hästar, med sin långt bak-moterade motor med förgasarna frammåt. Ser ut som att Arctic cat går i framtidens spår. Får hoppas att deras lättvikts-skotrar håller bra.
Så var det Lynx med sina nykomlingar. Lynx har ingen nykomling i princip. Vi gick runt ett tag och tittade på nyheterna till årets modeller. Och det var MYCKET svårt att hitta så mycket nytt. Lynx Enduro 600 ser exakt likadan ut som den har gjort sen -00:modellerna. Man har bytt lite färger och kanske ändrat lite i övrigt. Skidorna är bytta till SLP för bättre styrning och mindre spårkänslighet. Men Lynx har mest ängnat sig åt finslipningarna. De har i alla fall kommit fram med en ny 59. Lynx 59 Yeti med sin något tunga 4-takts motor, har ändå mycket kraft i sig och passar perfekt för lite arbete i skogen. 59:an har böjda trailing-armar och 2kg skillnad i viktfördelningen mellan höger resp. vänster skida. Ganska smart ändå.
Så till Polaris som har gjort stora framsteg. De har inte bara ändrat namn på sin maskiner om ni trodde det. Vi kan börja med Switchback:en, ursprung från SKS:en, en ren förbättring av SKS, bl. a. bytt till rullkamsvariator, för bättre acc:s och backshift. Den har behållit sin backmed beteckningen PERC. Nya Vertical Escapen har utvecklas den också, motorn är i stort sett den samma, men nya bromsar, modifierat kylsystem och luftintagen under styret och på huven är försedda med en tätare uppslutande påse för att förhindra att snö och vatten har sig in under huven. Så till dom två stora nyheterna. XR 800 och Pro-X2 600, XR som är nästan plockad från crossbanan, har en mjuk, smal dyna som lutar ner mot tanken och den var riktigt skön att sitta på. Dessutom så har den Walker Evans-dämpare i boogien som troligen är en av världens bästa dämpare, separat försedda med behåller och clickerjustering av kompression i sex lägen. Pro-X2 är av ungefär samma utseende som XR:en, men Pro-X2 är försedd med elback, rullkamsvariator och en 32mm matta. Ett högt skönt styre med handskydd som kompletering. X2:an har också Walker Evans-dämperi och kan justeras i sex olika lägen.
Så till Ski-doo som iår kommer med Rev-chassit till i príncip alla skotrar(?). I och för sig så har dom väl bättrat på själva konstuktionen av chassit. Flyttat bak styret och gjort det lite lättare. Men trots det så ser dom ju förjävliga ut. Summit har breddad matta och ett annat mönster som ska förbättra fästet vid skrååkning. Mycket nytt från Ski-doo´s sida men om dom ändå kunde göra om chassit så det slipper se ut som expressen-getingen.

 
Nya skotrar till vintern
I slutet av förra vintern så bytte Tompa in sin Phazer lång, mot en Zr 580 -97. Men det var en jävligt sur vinter förra året så man hann ju knappt köra nå. Rickard tog sitt förnuft till fånga under vinterns gång och köpte sig en Ski-doo Formula 500 -95. Peter Eriksson sålde sin gamla SS 440 och köpte sig en Ex 570, mitt i vintern så bytte han även matta på den till en 25 mm. Tony Christoffersson fick mountain-sjuka och köpte sig en Yamaha MM 700 -00, som har for upp till Arjeplog med och sänkte den i en vik, men ingen skada skedde då. Andreas Edin har kört sin Ex i många, många, många, många år. I vinter blev det dock inte så mycket på grund av lumpen. Men dom gångerna han körde så gick den sönder mer och mer. Och i början av Maj så köpte han sig en Rave 800 -01 med -03:ans chassi, ett kanonköp. Magnus blev less på sin slicks-matta och förlängde sin Cobra till en 345:a, med en matta med 32mm kammar. Johan Berg kör dock med sin Ex 440 och Johannes med sin SS 25, snart är det kanske dax för dom att komma över 90-tals gränsen. Peter Eriksson har nu även köpt en ny skoter, det blev en Ski-doo MXZ 670 -98, kul med nya maskiner.
 

Skotercross
Här hoppas vi att vi kan hålla någon sorts uppdatering på skotercross.

 
Nya Filmer
Vi kommer att säga till här om vi lägger upp nå småklipp från sommarn eller vintern.
 
Sommarskoj!
Det blir nog att köra på vatten, vad vi vet än så länge är att två Ex:ar ska sänkas, men vi vet inte riktigt vars än. Men det kommer då att bli.
 
Mercan är död
Tommy var på väg hem från praktiken i Luleå när plötsligt höger framhjul smällde, vid norra infarten vid Rosvik, han hade ingen chans att försöka styra upp bilen utan flög ner i diket, stötte på några stora stenar, flög upp på vägen och gled drygt 80m. Tack vare att han fick tag i handtagen på passagerar sidan så kunde han hålla sig kvar i bilen, som gled tvärs över vägen, med passagerar sidan mot asfalten. Tommy fick inga allvarliga skador och han har införskaffat sig en ny merca och ett hus.